15 Mart 2012 Perşembe

{Kitap} Simyacı/ Paulo Coelho

Yazın can dostum Ayşegül, İzmir'den Tekirdağ'a bizi ziyarete gelmişti. Tekirdağ'ı, çevre il ve ilçeleri birlikte gezmiş, deyim yerindeyse Trakya turu yapmıştık. Bol bol sohbet edip, birbirimize doyduğumuz, film izleyip kitap eleştirilerine daldığımız harika bir tatil geçirmiştik ((:

Bir gün Tekirdağ keşfimizde D&R'de bulduk kendimizi, o kitap bu kitap derken... İkimizin de eli kolu kitapla dolu şekilde D&R'den ayrıldık. Aldığım kitapların arasında Paulo Coelho'nun Zahir kitabı da vardı. Paulo Coelho'yu, kitaplarını biliyordum ama ne tür yazdığını, nasıl bir yazar olduğunu bilmiyordum. Bu merakla aldığımdan ilk günden beri okumalıyım, hemen okumayalım dememe rağmen 5 ay sonra ancak okuyabildiğim için çok kızmıştım kendime, haksızlık etmişim, nasıl bekletmişim diye sızlandığım bir kitaptır Zahir. 

Üslubu, hikayeyi ele alışı, insani faktöre ve içsel yolculuğa önem verişi, hikayenin sürükleyiciliği açısından son derece güzel bir kitap, diğer kitaplarını okumalıyım derken Paulo Coelho'yu bilen, okuyan arkadaşlarım sen bi' de Simyacı ve Elif'i oku, bayılırsın dediler. İlk işim Elif ile Simyacı'yı ısmarlamak oldu. Hemen sarıldım Simyacı'yı okumaya... 




Hayatta ruhsal refahın önemine inanırım, ruhum mutlu olmalı, doymalı... Ne yapıyorsam yapıyım bu böyle. İç sesime kulak veriyorum hemen: Mutlu musun? Keyfin yerinde mi? Ondan gelen cevap ne ise yolumu da ona göre çiziyorum... 

Felsefem ile uyumlu Simyacı* kitabında gönlüme işleyen sözcükler, kelimeler;

"Her şey bir ve tek şeydir. Ve bir şey istediğin zaman, bütün Evren arzunun gerçekleşmesi için işbirliği yapar."

"Yeryüzünde herkesin anladığı bir dil vardır (...) Bu coşkunun dilidir, arzu edilen ya da inanılan bir şeyi gerçekleştirmek için sevgi ve tutkuyla yapılan girişimlerin dilidir."   

"Kendi yüreğini dinle. Yüreğin her şeyi bilir, çünkü Evrenin Ruhu'ndan gelmektedir ve bir gün oraya geri dönecektir."

"(...) neden yüreğimi dinlemek zorundayım? Çünkü onu susturmayı hiçbir zaman başaramazsın. Hatta onu dinlemiyormuş gibi yapsan da o gene oradadır, göğsündedir; hayat ve dünya hakkında ne düşündüğünü sana tekrarlamayı sürdürecektir."

"En karanlık an, şafak sökmeden önceki andır."

"Bir düşün gerçekleşmesini bir tek şey olanaksız kılar: başarısızlığa uğrama korkusu."
*Kaynak: Coelho, P. (2011). Simyacı. Özdemir İnce (Çev.). İstanbul: Can Sanat Yayınları. 

     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder